Dünyadaki ülkelere bakıldığında, nüfusuna oranla en çok sosyal yardımda bulunan ülke Türkiye’dir. Türkiye, hem yurt içinde hem de yurt dışında ihtiyaç sahiplerine en çok yardım eli uzatan ülkedir. Anayasanın ikinci maddesinde de belirtildiği gibi ihtiyaç sahibi dar gelirli vatandaşlara yardım etmek, sosyal devlet ilkesinin bir gerekliliğidir. Devletin yardımlarından faydalanabilmek için elbette ki bazı şartların oluşmuş olması gerekmektedir.
Devlet tarafından kimlere yardım yapılacağının belirlenmesi için muhtaçlık sınırı rakamı dikkate alınmaktadır. https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/kanunlar/sosyal-yardimlasma-ve-dayanismayi-tesvik-kanunu/ linkinden ulaşabileceğiniz 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Kanunu uyarınca, çeşitli kurumları vasıtasıyla devlet, bazı şartları oluşmuş ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar ve hizmetlerde bulunmaktan sorumludur.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ve muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için devletin sunduğu imkânlardan bir tanesi de, fakirlik belgesidir. Halk arasında yoksulluk kâğıdı veya muhtaçlık belgesi olarak da bilinen fakirlik belgesi, vatandaşların kurum ve kuruluşlarca yapılan yardımlara başvurabilmelerini ve başvuruların hızlıca onaylanmasını sağlar. Yardıma sahiden muhtaç olunduğunu ve gelir sahibi olunmadığını ispatlayan bu belge ile fakirlik maaşına da başvurulabilir.
Nakdi veya ayni yardımda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olsun belediyeler olsun diğer kurum ve kuruluşlar olsun, yardımlara başvurmayı düşünen kişilerden fakirlik belgesi talep eder. Fakirlik belgesi nedir? sorusu, özellikle geçim sıkıntısı çeken ihtiyaç sahibi vatandaşlar tarafından araştırılan sorulardan birisidir. Yasal bağlayıcılığı da bulunan bu belge, kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunu kanıtlayan bir belgedir.
Fakirlik belgesi, devlet tarafından sağlanan sosyal yardımların tümünden yararlanılmasını sağlar. Fakirlik belgesi alan bir kişinin, her sosyal yardım başvurusu için gelir testi yaptırmasına ihtiyaç duyulmaz. Kişinin yardıma ihtiyacı olduğu kabul edilir. Ancak fakirlik belgesinin, resmi bir gelir belirtmediği için kesinlikle bir gelir testi yerine geçmediğini de hatırlatmakta fayda var. Fakirlik belgesi alan kişilerin faydalanabilecekleri yardımlardan birkaçı şunlardır:
Fakirlik belgesi, her şeyden önce devletin sağladığı yardımlardan faydalanılmasını mümkün kılar. Yani, fakirlik belgesinin ihtiyaç sahibi vatandaşların sosyal yardım başvurularının kabul edilmesine ve olumlu sonuçlanmasına öncülük ettiği söylenebilir. Kurum ve kuruluşlar tarafından talep edilen bu belge, yardım başvurularının onay süresini de kısaltır. Fakirlik belgesi, yukarıda sayılan yardımlardan faydalanmayı sağladığı gibi anne ve babası olmayan muhtaç çocukların da alabilecekleri bir belgedir.
Fakirlik belgesinin amacı, düzenli bir geliri ile sosyal güvencesi olmayan, geliri olsa da geliri, yoksulluk sınırının altında olan, yardıma ve bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlar ve ailelerin hayatlarını kolaylaştırmaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç sahiplerine verilen fakirlik maaşına da başvurabilmeyi sağlayan fakirlik belgesi, sosyal destek kartı yardımı, gebelik yardımı, doğum yardımı ve yeni doğan bebek yardımı gibi yardımlardan faydalanılmasını da sağlar. Fakirlik maaşı ile bilgilerehttps://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi adresinden ulaşılabilir.
İhtiyaç sahiplerinin sıkça sordukları sorulardan bir tanesi de, fakirlik belgesi nasıl alınır? sorusudur. Bu belgeyi almak isteyen kişiler, ikamet ettikleri yerin muhtarlığına giderek bir form doldurur ve başvuru yapabilir. Elbette, bu belgeye hem başvuru yapmak hem de başvurunun onaylanması için gerekli birtakım kriterler ve şarlar bulunmaktadır. Detaylı bir araştırmanın ardından, belge başvurusu kabul edilen ve onaylanan kişinin belgesi, muhtar tarafından başvuru sahibine teslim edilir.
Fakirlik belgesi için başvuru formuna, e-devlet üzerinden de erişilebilir. Doldurulan ve çıktısı alınan form, muhtarlığa teslim edilebilmektedir. Fakirlik belgesi formu için https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-devlet kapısına T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra “Hizmetler” menüsü tıklanır. Ana sayfa üzerindeki arama motoruna ”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazarak aratılır. Açılacak olan başvuru formunun doğru ve eksiksiz doldurulması gerekir.
Ya da https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuruadresine girilir. Açılan sayfada e-devlet kimlik numarası ve şifre yazılarak forma erişilebilir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden alınabilir. Başvurunun onaylanabilmesi için muhtarlığın, başvuru sahibinin sahiden muhtaç durumda olduğuna kanaat getirmesi gerekmektedir. Muhtaçlığı, ayrıntılı yapılan incelemeler sonucunda ispatlanmış kişiye fakirlik belgesi, ücretsiz ve onaylı olarak verilir.
Fakirlik belgesini almaya hak kazanan ihtiyaç sahibi, bu belgeyi sosyal yardım için başvuracağı kuruma götürerek yardım başvurusunu gerçekleştirebilir. Fakirlik belgesi başvurusunda bulunacak kişilerin yanlarında mutlaka kimliklerinin bulunması gereklidir. Başvuran kişi, öğrenciyse bazı durumlarda kimlik ile birlikte öğrenci belgesi de istenmektedir. Bu yüzden, öğrencilerin başvuruda kimlikle birlikte yanlarında öğrenci belgelerini de bulundurmaları gerekir.
Muhtardan fakirlik belgesi, her başvuran kişiye verilmez. Bazı başvurular, bazı kriter ve şartların karşılanmaması yüzünden onaylanmamaktadır. O halde fakirlik belgesi kimlere verilir? Her şeyden önce fakirlik belgesi alabilmek için muhtaçlık sınırının altında yaşamak gerekir. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan kişilerin almaya hak kazandığı bu belge, muhtaçlık sınırı altında yaşamak zorunda kalan işi ve sosyal güvencesi olmayan, yardıma ve bakıma muhtaç kişilere verilir.
Bir işte çalıştığı ve sigortalı olduğu halde, üzerinde herhangi bir gayrimenkul bulunduğu halde, işsiz olup da belirli bir geliri bulunduğu halde muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler, ne yazık ki fakirlik belgesine başvuramamaktadır. Fakirlik belgesi almaya hak kazanmak için birincil koşul, iş ve sigorta ile birlikte herhangi bir gelirin olmaması, gelir olsa da bunun muhtaçlık sınırın altında kalmasıdır. Ancak işi ve sigortası olan ihtiyaç sahibi kişiler, belediyelerin bazı yardımlarına başvuruda bulunabilmektedir.
İhtiyaç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de fakirlik belgesi e-devlet üzerinden nasıl alınır? konusudur. E-devlet üzerinden fakirlik belgesi alınamamaktadır. E-devlet üzerinden sadece, fakirlik belgesi formuna erişim mümkün olur. Fakirlik belgesi formuna erişmek için https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-devlet kapısına kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır. Ardından, “Hizmetler” menüsü tıklanır.
Ana sayfanın üzerinde bulunan arama motoruna ”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazılır. Açılan başvuru formu, doğru ve eksiksiz olarak doldurularak çıktısı alınır ve bağlı bulunan muhtarlığa teslim edilir. Formun t https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuruadresinden de indirilmesi mümkündür. Fakirlik belgesi almak için gereken şartları karşılayan kişilere onaylı belgeleri, gereken araştırmaların ardından verilir. Fakirlik belgesinin geçerlilik süresi, belge üzerinde belirtilmektedir.
Genellikle bu geçerlilik süresi, 6 aydır ve bu 6 ayın sonunda kişinin muhtaçlık durumunun devam ediyor olması halinde fakirlik belgesi yenilenir. Fakirlik belgesinin geçerliliği, belgede belirtilen süre dışında ise aşağıdaki durumlarda kaybedilir:
Fakirlik belgesi, muhtaç durumdaki kişinin ikametgâhının bulunduğu muhtarlıktan alınır. Fakirlik belgesi nereden alınır? sorusunun cevabına şöyle bir açıklık getirmek gerekir. Fakirlik belgesinin muhtarlık dışında, e-devlet üzerinden de alınabildiği söylenmektedir. Ancak fakirlik belgesi, sadece muhtarlıklardan alınabilir. E-devlet üzerinden, fakirlik belgesi formuna erişilebilmek mümkündür. E-devlet üzerinden doldurulup çıktısı alınan form, bağlı bulunan muhtarlığa teslim edilir.
Başvuru sahibinin ikamet adresinin mutlaka başvuru yapılan muhtarlık sınırları içerisinde bulunması gerekir. Fakirlik başvurusu, ikamet adresinden farklı muhtarlıklar tarafından kabul edilmemektedir. E-devlet üzerinden fakirlik formuna, https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler adresine tıklanarak ulaşılabilir. Bu adresten Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne girilerek başvuru ve formlar kısmından fakirlik belgesi talep formu bulunur.
Muhtarlıklara başvurulan ve muhtarlık tarafından onaylanan fakirlik belgesini almak için birtakım şartların oluşması gerekir. Fakirlik belgesi almanın şartları arasında en temel şart, kişinin gelirinin muhtaçlık sınırının altında kalmasıdır. Bunun dışında, fakirlik belgesi şartları şunlardır:
Fakirlik belgesi ile ilgili en sık karşılaşılan sorulardan bir diğeri de, muhtarlık fakirlik belgesi vermiyor ne yapmalıyım? sorusudur. Muhtarlıktan fakirlik belgesi alabilmek için bahsettiğimiz üzere birtakım şartların karşılanması gerekir. Yapılan incelemeler sonucunda, başvuru sahibinin bu şartları karşılamadığı tespit edildiğinde fakirlik belgesi onaylanmaz. Fakirlik başvurusunda formun da eksiksiz ve doğru doldurulması gerekmektedir.
Tüm bu şartları karşılıyorum ama yine de muhtar fakirlik belgesi vermiyor diyorsanız muhtara herhangi bir gelirinizin, üzerinize kayıtlı bir mal varlığının, sosyal güvencenizin olmadığını ve aylık gelirinizin yoksulluk sınırı altında kaldığını bu nedenle de temel ihtiyaçlarınızı bile karşılayamadığınızı izah etmeniz ve ispatlamanız gerekir. Bu olmuyorsa kaymakamlığa başvurarak fakirlik belgesi düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
Fakirlik belgesi, ihtiyaç sahibinin ikametinin bağlı bulunduğu muhtarlıktan alınmaktadır. Fakirlik belgesinin alınabilmesi, muhtarın geliri yoksulluk sınırı altında kalan ihtiyaç sahibinin maddi durumunu çok iyi bilmesi ve araştırması gerekir. Bunun tespiti, kişiye gelir düzey testi yapılması ile olur. Sonuç olarak muhtaçlık sınırı altında kalan kişilere fakirlik belgesi düzenlenir. Gerekli yardımlardan faydalanmak için ihtiyaç duyulan fakirlik belgesi, öğrencilere de verilmektedir.
Öğrenciler için verilen fakirlik belgesi, aşağıdaki durumlar için gereklidir:
Fakirlik belgesi, her muhtarlıkta format olarak farklılık gösterse de, içerik açısından aynıdır. İnternette arama motorlarına fakirlik belgesi örneği yazarsanız, örnek belgeleri görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. Fakirlik belgesinde, muhtaç durumda olan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, TC kimlik numarası, birtakım kişisel bilgiler yer almaktadır.
Fakirlik belgesinde, belgenin muhtarlık tarafından ihtiyaç sahibine verildiği ve verilme nedeni olarak da aylık gelirin yoksulluk ve muhtaçlık sınırının altında kaldığı veya düzenli bir gelir olmadığı belirtilmektedir. Fakirlik belgesi örneğini, aşağıdaki bağlantılardan da görüntüleyebilirsiniz:
Fakirlik belgesi sorgulama işlemi ise başvurunun gerçekleştirildiği muhtarlıklardan, bizzat gidilerek veya telefonla arayarak yapılabilir. 0312 415 50 00 numaralı telefondan, Vakıflar Genel Müdürlüğü aranarak da yetkili kişilerden belgenin akıbeti hakkında detaylı bilgi almak mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linki tıklanarak da sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Devlet tarafından kimlere yardım yapılacağının belirlenmesi için muhtaçlık sınırı rakamı dikkate alınmaktadır. https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/kanunlar/sosyal-yardimlasma-ve-dayanismayi-tesvik-kanunu/ linkinden ulaşabileceğiniz 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Kanunu uyarınca, çeşitli kurumları vasıtasıyla devlet, bazı şartları oluşmuş ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar ve hizmetlerde bulunmaktan sorumludur.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ve muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için devletin sunduğu imkânlardan bir tanesi de, fakirlik belgesidir. Halk arasında yoksulluk kâğıdı veya muhtaçlık belgesi olarak da bilinen fakirlik belgesi, vatandaşların kurum ve kuruluşlarca yapılan yardımlara başvurabilmelerini ve başvuruların hızlıca onaylanmasını sağlar. Yardıma sahiden muhtaç olunduğunu ve gelir sahibi olunmadığını ispatlayan bu belge ile fakirlik maaşına da başvurulabilir.
Fakirlik Belgesi Nedir?
Nakdi veya ayni yardımda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olsun belediyeler olsun diğer kurum ve kuruluşlar olsun, yardımlara başvurmayı düşünen kişilerden fakirlik belgesi talep eder. Fakirlik belgesi nedir? sorusu, özellikle geçim sıkıntısı çeken ihtiyaç sahibi vatandaşlar tarafından araştırılan sorulardan birisidir. Yasal bağlayıcılığı da bulunan bu belge, kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunu kanıtlayan bir belgedir.
Fakirlik belgesi, devlet tarafından sağlanan sosyal yardımların tümünden yararlanılmasını sağlar. Fakirlik belgesi alan bir kişinin, her sosyal yardım başvurusu için gelir testi yaptırmasına ihtiyaç duyulmaz. Kişinin yardıma ihtiyacı olduğu kabul edilir. Ancak fakirlik belgesinin, resmi bir gelir belirtmediği için kesinlikle bir gelir testi yerine geçmediğini de hatırlatmakta fayda var. Fakirlik belgesi alan kişilerin faydalanabilecekleri yardımlardan birkaçı şunlardır:
- Gıda, erzak, kira, yakacak, eşya, giysi, eğitim ve kırtasiye yardımı
- Nakit para yardımı
- Devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanma yardımı
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları
- Belediye, Valilik ve kaymakamlık yardımları
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yardımları
- Vakıflar Genel Müdürlüğü destekleri
- Yüzde kırk ve üzeri engelli olan çocuklar için fazladan yardım desteği
- Çocuk yardımı
- Sağlık desteği ve şartlı sağlık yardımı
- Medikal malzeme ve tıbbi cihaz yardımları
- Burs desteği, şartlı eğitim yardımı
- Fakirlik maaşı
- Yaşlı bakım yardımı
Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Fakirlik belgesi, her şeyden önce devletin sağladığı yardımlardan faydalanılmasını mümkün kılar. Yani, fakirlik belgesinin ihtiyaç sahibi vatandaşların sosyal yardım başvurularının kabul edilmesine ve olumlu sonuçlanmasına öncülük ettiği söylenebilir. Kurum ve kuruluşlar tarafından talep edilen bu belge, yardım başvurularının onay süresini de kısaltır. Fakirlik belgesi, yukarıda sayılan yardımlardan faydalanmayı sağladığı gibi anne ve babası olmayan muhtaç çocukların da alabilecekleri bir belgedir.
Fakirlik belgesinin amacı, düzenli bir geliri ile sosyal güvencesi olmayan, geliri olsa da geliri, yoksulluk sınırının altında olan, yardıma ve bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlar ve ailelerin hayatlarını kolaylaştırmaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç sahiplerine verilen fakirlik maaşına da başvurabilmeyi sağlayan fakirlik belgesi, sosyal destek kartı yardımı, gebelik yardımı, doğum yardımı ve yeni doğan bebek yardımı gibi yardımlardan faydalanılmasını da sağlar. Fakirlik maaşı ile bilgilerehttps://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi adresinden ulaşılabilir.
Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?
İhtiyaç sahiplerinin sıkça sordukları sorulardan bir tanesi de, fakirlik belgesi nasıl alınır? sorusudur. Bu belgeyi almak isteyen kişiler, ikamet ettikleri yerin muhtarlığına giderek bir form doldurur ve başvuru yapabilir. Elbette, bu belgeye hem başvuru yapmak hem de başvurunun onaylanması için gerekli birtakım kriterler ve şarlar bulunmaktadır. Detaylı bir araştırmanın ardından, belge başvurusu kabul edilen ve onaylanan kişinin belgesi, muhtar tarafından başvuru sahibine teslim edilir.
Fakirlik belgesi için başvuru formuna, e-devlet üzerinden de erişilebilir. Doldurulan ve çıktısı alınan form, muhtarlığa teslim edilebilmektedir. Fakirlik belgesi formu için https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-devlet kapısına T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra “Hizmetler” menüsü tıklanır. Ana sayfa üzerindeki arama motoruna ”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazarak aratılır. Açılacak olan başvuru formunun doğru ve eksiksiz doldurulması gerekir.
Ya da https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuruadresine girilir. Açılan sayfada e-devlet kimlik numarası ve şifre yazılarak forma erişilebilir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden alınabilir. Başvurunun onaylanabilmesi için muhtarlığın, başvuru sahibinin sahiden muhtaç durumda olduğuna kanaat getirmesi gerekmektedir. Muhtaçlığı, ayrıntılı yapılan incelemeler sonucunda ispatlanmış kişiye fakirlik belgesi, ücretsiz ve onaylı olarak verilir.
Fakirlik belgesini almaya hak kazanan ihtiyaç sahibi, bu belgeyi sosyal yardım için başvuracağı kuruma götürerek yardım başvurusunu gerçekleştirebilir. Fakirlik belgesi başvurusunda bulunacak kişilerin yanlarında mutlaka kimliklerinin bulunması gereklidir. Başvuran kişi, öğrenciyse bazı durumlarda kimlik ile birlikte öğrenci belgesi de istenmektedir. Bu yüzden, öğrencilerin başvuruda kimlikle birlikte yanlarında öğrenci belgelerini de bulundurmaları gerekir.
Muhtardan Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?
Muhtardan fakirlik belgesi, her başvuran kişiye verilmez. Bazı başvurular, bazı kriter ve şartların karşılanmaması yüzünden onaylanmamaktadır. O halde fakirlik belgesi kimlere verilir? Her şeyden önce fakirlik belgesi alabilmek için muhtaçlık sınırının altında yaşamak gerekir. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan kişilerin almaya hak kazandığı bu belge, muhtaçlık sınırı altında yaşamak zorunda kalan işi ve sosyal güvencesi olmayan, yardıma ve bakıma muhtaç kişilere verilir.
Bir işte çalıştığı ve sigortalı olduğu halde, üzerinde herhangi bir gayrimenkul bulunduğu halde, işsiz olup da belirli bir geliri bulunduğu halde muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler, ne yazık ki fakirlik belgesine başvuramamaktadır. Fakirlik belgesi almaya hak kazanmak için birincil koşul, iş ve sigorta ile birlikte herhangi bir gelirin olmaması, gelir olsa da bunun muhtaçlık sınırın altında kalmasıdır. Ancak işi ve sigortası olan ihtiyaç sahibi kişiler, belediyelerin bazı yardımlarına başvuruda bulunabilmektedir.
Fakirlik Belgesi E-Devlet Üzerinden Alınır Mı?
İhtiyaç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de fakirlik belgesi e-devlet üzerinden nasıl alınır? konusudur. E-devlet üzerinden fakirlik belgesi alınamamaktadır. E-devlet üzerinden sadece, fakirlik belgesi formuna erişim mümkün olur. Fakirlik belgesi formuna erişmek için https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden e-devlet kapısına kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır. Ardından, “Hizmetler” menüsü tıklanır.
Ana sayfanın üzerinde bulunan arama motoruna ”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yazılır. Açılan başvuru formu, doğru ve eksiksiz olarak doldurularak çıktısı alınır ve bağlı bulunan muhtarlığa teslim edilir. Formun t https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuruadresinden de indirilmesi mümkündür. Fakirlik belgesi almak için gereken şartları karşılayan kişilere onaylı belgeleri, gereken araştırmaların ardından verilir. Fakirlik belgesinin geçerlilik süresi, belge üzerinde belirtilmektedir.
Genellikle bu geçerlilik süresi, 6 aydır ve bu 6 ayın sonunda kişinin muhtaçlık durumunun devam ediyor olması halinde fakirlik belgesi yenilenir. Fakirlik belgesinin geçerliliği, belgede belirtilen süre dışında ise aşağıdaki durumlarda kaybedilir:
- Belgeyi alan öğrencinin mezun olması
- Kişinin sigortalı bir işe girmesi
- Kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmesi
- Doğru olmayan bilgilerin verildiğinin saptanması
- Kişinin belgeyi kötü amaçla kullandığının saptanması
- Muhtarın imzasının sahte olduğunun saptanması
Fakirlik Belgesi Nereden Alınır?
Fakirlik belgesi, muhtaç durumdaki kişinin ikametgâhının bulunduğu muhtarlıktan alınır. Fakirlik belgesi nereden alınır? sorusunun cevabına şöyle bir açıklık getirmek gerekir. Fakirlik belgesinin muhtarlık dışında, e-devlet üzerinden de alınabildiği söylenmektedir. Ancak fakirlik belgesi, sadece muhtarlıklardan alınabilir. E-devlet üzerinden, fakirlik belgesi formuna erişilebilmek mümkündür. E-devlet üzerinden doldurulup çıktısı alınan form, bağlı bulunan muhtarlığa teslim edilir.
Başvuru sahibinin ikamet adresinin mutlaka başvuru yapılan muhtarlık sınırları içerisinde bulunması gerekir. Fakirlik başvurusu, ikamet adresinden farklı muhtarlıklar tarafından kabul edilmemektedir. E-devlet üzerinden fakirlik formuna, https://www.turkiye.gov.tr/hizmetler adresine tıklanarak ulaşılabilir. Bu adresten Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne girilerek başvuru ve formlar kısmından fakirlik belgesi talep formu bulunur.
Fakirlik Belgesi Şartları Nelerdir?
Muhtarlıklara başvurulan ve muhtarlık tarafından onaylanan fakirlik belgesini almak için birtakım şartların oluşması gerekir. Fakirlik belgesi almanın şartları arasında en temel şart, kişinin gelirinin muhtaçlık sınırının altında kalmasıdır. Bunun dışında, fakirlik belgesi şartları şunlardır:
- Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olması gerekir.
- Başvuru sahibinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekir.
- Kişinin SGK, Bağkur veya Emekli Sandığı’na bağlı olmaması gerekir
- Kişinin arsa, ev, tarla gibi herhangi bir mal varlığının olmaması gerekir
- Başvuru sahibinin ailesinde fakirlik maaşı alan kimsenin olmaması gerekir.
Muhtar Fakirlik Belgesi Vermiyor Ne Yapmalıyım?
Fakirlik belgesi ile ilgili en sık karşılaşılan sorulardan bir diğeri de, muhtarlık fakirlik belgesi vermiyor ne yapmalıyım? sorusudur. Muhtarlıktan fakirlik belgesi alabilmek için bahsettiğimiz üzere birtakım şartların karşılanması gerekir. Yapılan incelemeler sonucunda, başvuru sahibinin bu şartları karşılamadığı tespit edildiğinde fakirlik belgesi onaylanmaz. Fakirlik başvurusunda formun da eksiksiz ve doğru doldurulması gerekmektedir.
Tüm bu şartları karşılıyorum ama yine de muhtar fakirlik belgesi vermiyor diyorsanız muhtara herhangi bir gelirinizin, üzerinize kayıtlı bir mal varlığının, sosyal güvencenizin olmadığını ve aylık gelirinizin yoksulluk sınırı altında kaldığını bu nedenle de temel ihtiyaçlarınızı bile karşılayamadığınızı izah etmeniz ve ispatlamanız gerekir. Bu olmuyorsa kaymakamlığa başvurarak fakirlik belgesi düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
Muhtardan Fakirlik Belgesi Alınıyor Mu?
Fakirlik belgesi, ihtiyaç sahibinin ikametinin bağlı bulunduğu muhtarlıktan alınmaktadır. Fakirlik belgesinin alınabilmesi, muhtarın geliri yoksulluk sınırı altında kalan ihtiyaç sahibinin maddi durumunu çok iyi bilmesi ve araştırması gerekir. Bunun tespiti, kişiye gelir düzey testi yapılması ile olur. Sonuç olarak muhtaçlık sınırı altında kalan kişilere fakirlik belgesi düzenlenir. Gerekli yardımlardan faydalanmak için ihtiyaç duyulan fakirlik belgesi, öğrencilere de verilmektedir.
Öğrenciler için verilen fakirlik belgesi, aşağıdaki durumlar için gereklidir:
- Kayıt dondurma nedeni olarak çalışma mecburiyeti gösterilmişse fakirlik belgesi istenir.
- Belediye bursları için fakirlik belgesi istenir.
- Bazı üniversiteler, yemek bursları için fakirlik belgesi isteyebilir.
- Kaymakamlık tarafından verilen burslar için fakirlik belgesinin alınması gereklidir.
Fakirlik Belgesi Örneği İndir
Fakirlik belgesi, her muhtarlıkta format olarak farklılık gösterse de, içerik açısından aynıdır. İnternette arama motorlarına fakirlik belgesi örneği yazarsanız, örnek belgeleri görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. Fakirlik belgesinde, muhtaç durumda olan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, TC kimlik numarası, birtakım kişisel bilgiler yer almaktadır.
Fakirlik belgesinde, belgenin muhtarlık tarafından ihtiyaç sahibine verildiği ve verilme nedeni olarak da aylık gelirin yoksulluk ve muhtaçlık sınırının altında kaldığı veya düzenli bir gelir olmadığı belirtilmektedir. Fakirlik belgesi örneğini, aşağıdaki bağlantılardan da görüntüleyebilirsiniz:
- Fakirlik Belgesi Örneği.doc
- fakirlik-belgesi.pdf
Fakirlik belgesi sorgulama işlemi ise başvurunun gerçekleştirildiği muhtarlıklardan, bizzat gidilerek veya telefonla arayarak yapılabilir. 0312 415 50 00 numaralı telefondan, Vakıflar Genel Müdürlüğü aranarak da yetkili kişilerden belgenin akıbeti hakkında detaylı bilgi almak mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linki tıklanarak da sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.