Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Sorgulama, muhtaçlık seviyesinde ya da muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişilere, ailelere belediyeler, kaymakamlıklar, Aile ve Sosyal Yardım Hizmetleri Bakanlığı, dermekler, vakıflar ve sosyal yardım kuruluşları tarafından ulaştırılan yardımlardır. Sosyal yardımlar, nakdi ve ayni olabilmektedir. Farklı zamanlarda ya da isimlerde yapılan bu yardımlar, her yıl pek çok insana umut ışığı olmaktadır. Yapılan en temel sosyal yardımlar şunlardır:
Sosyal yardım için ülkenin yoksullukla mücadelede sosyal politikaların hayata geçirildiği uygulamalardır diyebiliriz. Bu bağlamda, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü de, önemli kurumların başında gelmektedir. Sosyal yardımlara başvurmak için elbette, birtakım şartların karşılanıyor olması gerekmektedir. Peki, Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım başvurusu için hangi kurumun hangi yardımından faydalanılmak isteniyorsa o kuruma bizzat gidilebilir.
Başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar, başvuru yapacakları kurumu telefonla arayarak da bilgi sahibi olabilir. Hatta telefon üzerinden ön başvurularını gerçekleştirebilirler. Sosyal yardım başvurusu internet üzerinden de yapılabilmektedir. Başvuru için en tercih edilen internet üzerinden başvuru yöntemi, e-devlet kapısı aracılığıylahttps://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmetiadresinden yapılır.
T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle girilen e-devlet üzerinden yapılan başvurular da, ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Sosyal yardım başvurularında kurumlar, başvuru yapan ihtiyaç sahibi vatandaşlardan birtakım belgeler isteyebilir. Ayrıca, ister fiziki ister online başvuru yapılsın bir başvuru formunun da eksiksiz, güncel ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir.
Bu form ve belgeler, kurumların başvuran kişilerin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarına karar vermeleri açısından büyük önem taşımakta ve mutlaka başvurulan kuruma ibraz edilmeleri gerekmektedir. Başvuruların ve belgelerin ibraz edilmesinin ardından kurumlar belgeler doğrultusunda kişi ve aile hakkında detaylı bir araştırma başlatır. Gerçekten muhtaç durumda olduğuna kanaat getirilenler en kısa zamanda yardımlardan faydalanmaya başlayabilir.
Sosyal yardım başvurularının ardından, kurumlar tarafından yapılan incelemeler ve başvuruların sonuçlanması bazen, yoğunluk nedeniyle biraz zaman alabilmektedir. Bu süre içinde vatandaşlar, başvuru sonuçlarının akıbetinin ne olacağını merak eder. Başvuru sonrası, Sosyal yardım başvurunuzun akıbetini sorgulayabilirsiniz. Sorgulama işlemi, bizzat kuruma gidilerek yapılabileceği gibi telefonla da yapılabilir.

Sosyal yardım başvuru sorgulama işlemi için ne geçerli yöntem ise internet üzerinden yapılan sorgulamadır. Bunun için https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresi tıklanabilir. Sosyal yardım başvuru sorgulama e-devlet işlemlerinde platforma T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa size en yakın P.T.T. şubelerine giderek alabilirsiniz.
İhtiyaç sahiplerine bir nebze de olsa rahat bir nefes aldıran sosyal yardımlar veya biz buna sosyal destek sistemi de diyebiliriz genellikle sağlam toplumsal ilişkilerin ve güçlü psikolojik sağlığın temel bir bileşeni olarak tanımlanabilir. Esasen sosyal yardım, ihtiyaç duyduğunuzda başvurabileceğiniz bir desteğe sahip olmayı içerir.
Yoksulluk içinde yaşayan bireylere ve hanelere asgari düzeyde gelir desteği sağlayan bu hükümet programlarından yararlanabilmek için önce başvuru yapılması gerekmektedir. Kurumlara gidilerek veya telefonla ya da e-devlet üzerinden yapılan başvurularda mutlaka bir sosyal yardım başvuru formu doldurulur. Kuruma bizzat gidilerek yapılan başvurularda form, kurum tarafından verilir.
E-devlet üzerinden yapılan başvurularda ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresinden başvuru formuna ulaşılabilmektedir. Sosyal yardım başvuru formlarında mutlaka güncel ve doğru bilgiler beyan edilmelidir. Aynı zamanda formun, eksiksiz doldurulmasına da özen gösterilmelidir.
E-devlet üzerinden yapılan başvurularda hangi kurumun hangi yardımından faydalanılmak istendiği belirtilmelidir. E-devlet üzerinden yapılan başvurular, sosyal yardım ön başvurusu e-devlet olarak kabul edilir. Başvurusu onaylananlar daha sonra gerekli belgeleri kuruma teslim eder. Başvuru formu kurumların gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemesinde önemli bir rol oynar.
Sosyal yardım başvurusu, yardım veren kuruma bizzat gidilerek yapılabileceği ve kurum aranabileceği gibi internet üzerinden de yapılabilmektedir. E-devlet kapısı aracılığıyla internet üzerinden yapılan başvurularda e-devlet sosyal yardım başvurusu, https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresine tıklanarak ve başvuru ekranındaki form doldurularak gerçekleştirilebilir. Sosyal yardım başvurusu e-devlet, ön başvuru olarak kabul görmektedir.
E-Devlet sosyal yardım sorgulama, https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki tıklanarak yapılabilir. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile girebileceğiniz sorgulama ekranından başvurunuzun akıbeti hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hem başvuru işlemleri olsun hem de sorgulama işlemleri, e-devlet üzerinden kolaylıkla ve kısa sürede yapılmaktadır. Başvuruların ortalama 1 ay içinde sonuçlandığını da hatırlatmada fayda var.
Sosyal yardım başvurusu ne kadar? Türkiye Aile Destek Programı adı altında 1 yıl süreyle devamlı olarak hane bazlı olarak 850 TL ile 1.250 TL arasında yardım parası yapılacağı kararı alındı. Sosyal yardım hane bazlı olarak yapılacağından dolayı hane içerisindeki gelir şartının 1.833,45 TL altında olanlara verilecektir.
1.833,45 TL gelir düzeyinin ne kadar altında olursa, haneye yapılacak yardım miktarı da o kadar artacaktır. İhtiyaç sahibi olan vatandaşların başvuru yaptıktan sonra, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenirse bu yardımdan yararlanabilecek.
Sosyal yardım başvurusu ne zaman sonuçlanır? Bu konu oldukça karışık olarak görünse de; başvuru yapıldıktan sonra 1 hafta içerisinde başvurunuz sonuçlanmaktadır. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra ilk ödeme tarihinde yardımınızı alabilirsiniz.
Sosyal yardım başvurusu nasıl iptal edilir? Sosyal yardıma başvuru yapıldıktan sonra başvurunuzun durumunu ya da iptalini ALO 183 hattını arayıp, sosyal yardım başvurunuzun iptalini isteyebilirsiniz.
Aynı haneden birden fazla kişinin başvuru yapması durumunda tek başvuru olarak değerlendirilen Sosyal yardım parası başvurusu, kurum ziyareti ile veya internet üzerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden yapılan başvuruların ön başvuru olarak kabul edildiği unutulmamalıdır. Nakdi bir yardım olan sosyal yardım parası ön başvurusu, başvuru ekranındaki form doldurularak tamamlanmış olur.
Pek çok ihtiyaç sahibini ve aileyi ilgilendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardımlarında, başvurunun nasıl yapılacağı oldukça merak konusudur. Bakanlığın ihtiyaç sahibi ve muhtaç olduğuna inandığı ailelerin yararlanabileceği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu, e-devlet üzerinden ya da e-devlet kullanmayan vatandaşlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları veya bakanlığın herhangi bir kurumuna giderek yapılabilir.
Sosyal yardım, elbette herkese verilmemektedir. Sosyal yardımdan faydalanabilmek için birtakım şartların karşılanıyor olması gerekmektedir. Bu şartların başında muhtaç durumda olmak veya muhtaçlık sınırının altında yaşamak, gelirin olmaması veya dar gelirli olmak gelmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmek için sosyal güvencenin olmaması ve işsiz olması şarttır. Sosyal güvencesi olup da asgari düzeyde ve altında yaşam sürdürenler de yardımlardan faydalanabilir.
Bunların dışında sosyal yardım kimlere verilir? diyorsanız, yardım verilecek kişilerden bazıları şunlardır:
Sosyal yardım başvurusu yapabilmek için bazı hususlar şart koşulmuştur. Muhtaç durumda olmak, işsiz olmak, sigorta kapsamında olmamak, haneye giren gelirin asgari ücretin altında olması sosyal yardım başvurusu şartları nelerdir? sorusunun öncelikli cevabıdır.
Yukarıda saydığımız kişilerin faydalanabileceği sosyal yardımlarda başvuru sırasında bir form doldurulması, bu formun doğru bilgiler içermesi ve eksiksiz doldurulması gereklidir. Duruma göre başvuru sırasında veya ön başvurunun ardından istenen belgelerin de kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin sahiden ihtiyaç sahibi olup olmadığının anlaşılması, birtakım belgelerin ibraz edilmesiyle mümkün olmaktadır. Kurum, bu belgeler doğrultusunda araştırma yapmakta ve gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit etmektedir. Sosyal yardım başvurusu için gerekli belgeler, alınacak yardım türüne bağlı olarak değişebilir. Genelde gereken belgeler şunlardır:
- Erzak ve Gıda Yardımı
- Yakacak Yardımı
- Giysi Yardımı
- Barınma Yardımı
- Nakit Para Yardımı
- Kırtasiye Yardımı
- Eğitim Yardımı
- Afet Destekleri
- Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımları
- Sosyal Kart Yardımı
- Muhtaç Asker Ailesi Yardımı
- Kadınlara Yönelik Yardımlar
- Süt Yardımı
- SED Yardımı
- Engelli ve Yaşlı İhtiyaç Yardımları
- Tek Seferlik Yardımlar
- Doğum Yardımı
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal yardım için ülkenin yoksullukla mücadelede sosyal politikaların hayata geçirildiği uygulamalardır diyebiliriz. Bu bağlamda, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü de, önemli kurumların başında gelmektedir. Sosyal yardımlara başvurmak için elbette, birtakım şartların karşılanıyor olması gerekmektedir. Peki, Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım başvurusu için hangi kurumun hangi yardımından faydalanılmak isteniyorsa o kuruma bizzat gidilebilir.
Başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar, başvuru yapacakları kurumu telefonla arayarak da bilgi sahibi olabilir. Hatta telefon üzerinden ön başvurularını gerçekleştirebilirler. Sosyal yardım başvurusu internet üzerinden de yapılabilmektedir. Başvuru için en tercih edilen internet üzerinden başvuru yöntemi, e-devlet kapısı aracılığıylahttps://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmetiadresinden yapılır.
T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle girilen e-devlet üzerinden yapılan başvurular da, ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Sosyal yardım başvurularında kurumlar, başvuru yapan ihtiyaç sahibi vatandaşlardan birtakım belgeler isteyebilir. Ayrıca, ister fiziki ister online başvuru yapılsın bir başvuru formunun da eksiksiz, güncel ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir.
Bu form ve belgeler, kurumların başvuran kişilerin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarına karar vermeleri açısından büyük önem taşımakta ve mutlaka başvurulan kuruma ibraz edilmeleri gerekmektedir. Başvuruların ve belgelerin ibraz edilmesinin ardından kurumlar belgeler doğrultusunda kişi ve aile hakkında detaylı bir araştırma başlatır. Gerçekten muhtaç durumda olduğuna kanaat getirilenler en kısa zamanda yardımlardan faydalanmaya başlayabilir.
Sosyal Yardım Sorgulama
Sosyal yardım başvurularının ardından, kurumlar tarafından yapılan incelemeler ve başvuruların sonuçlanması bazen, yoğunluk nedeniyle biraz zaman alabilmektedir. Bu süre içinde vatandaşlar, başvuru sonuçlarının akıbetinin ne olacağını merak eder. Başvuru sonrası, Sosyal yardım başvurunuzun akıbetini sorgulayabilirsiniz. Sorgulama işlemi, bizzat kuruma gidilerek yapılabileceği gibi telefonla da yapılabilir.

Sosyal yardım başvuru sorgulama işlemi için ne geçerli yöntem ise internet üzerinden yapılan sorgulamadır. Bunun için https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresi tıklanabilir. Sosyal yardım başvuru sorgulama e-devlet işlemlerinde platforma T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa size en yakın P.T.T. şubelerine giderek alabilirsiniz.
Sosyal Yardım Başvuru Formu
İhtiyaç sahiplerine bir nebze de olsa rahat bir nefes aldıran sosyal yardımlar veya biz buna sosyal destek sistemi de diyebiliriz genellikle sağlam toplumsal ilişkilerin ve güçlü psikolojik sağlığın temel bir bileşeni olarak tanımlanabilir. Esasen sosyal yardım, ihtiyaç duyduğunuzda başvurabileceğiniz bir desteğe sahip olmayı içerir.
Yoksulluk içinde yaşayan bireylere ve hanelere asgari düzeyde gelir desteği sağlayan bu hükümet programlarından yararlanabilmek için önce başvuru yapılması gerekmektedir. Kurumlara gidilerek veya telefonla ya da e-devlet üzerinden yapılan başvurularda mutlaka bir sosyal yardım başvuru formu doldurulur. Kuruma bizzat gidilerek yapılan başvurularda form, kurum tarafından verilir.
E-devlet üzerinden yapılan başvurularda ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresinden başvuru formuna ulaşılabilmektedir. Sosyal yardım başvuru formlarında mutlaka güncel ve doğru bilgiler beyan edilmelidir. Aynı zamanda formun, eksiksiz doldurulmasına da özen gösterilmelidir.
E-devlet üzerinden yapılan başvurularda hangi kurumun hangi yardımından faydalanılmak istendiği belirtilmelidir. E-devlet üzerinden yapılan başvurular, sosyal yardım ön başvurusu e-devlet olarak kabul edilir. Başvurusu onaylananlar daha sonra gerekli belgeleri kuruma teslim eder. Başvuru formu kurumların gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemesinde önemli bir rol oynar.
E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu
Sosyal yardım başvurusu, yardım veren kuruma bizzat gidilerek yapılabileceği ve kurum aranabileceği gibi internet üzerinden de yapılabilmektedir. E-devlet kapısı aracılığıyla internet üzerinden yapılan başvurularda e-devlet sosyal yardım başvurusu, https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresine tıklanarak ve başvuru ekranındaki form doldurularak gerçekleştirilebilir. Sosyal yardım başvurusu e-devlet, ön başvuru olarak kabul görmektedir.
E-Devlet Sosyal Yardım Sorgulama
E-Devlet sosyal yardım sorgulama, https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki tıklanarak yapılabilir. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile girebileceğiniz sorgulama ekranından başvurunuzun akıbeti hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hem başvuru işlemleri olsun hem de sorgulama işlemleri, e-devlet üzerinden kolaylıkla ve kısa sürede yapılmaktadır. Başvuruların ortalama 1 ay içinde sonuçlandığını da hatırlatmada fayda var.
Sosyal Yardım Başvurusu Ne Kadar?
Sosyal yardım başvurusu ne kadar? Türkiye Aile Destek Programı adı altında 1 yıl süreyle devamlı olarak hane bazlı olarak 850 TL ile 1.250 TL arasında yardım parası yapılacağı kararı alındı. Sosyal yardım hane bazlı olarak yapılacağından dolayı hane içerisindeki gelir şartının 1.833,45 TL altında olanlara verilecektir.
1.833,45 TL gelir düzeyinin ne kadar altında olursa, haneye yapılacak yardım miktarı da o kadar artacaktır. İhtiyaç sahibi olan vatandaşların başvuru yaptıktan sonra, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenirse bu yardımdan yararlanabilecek.
- Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? Yeşil Kart Kimlere Verilir? Yeşil Kart Ne İşe Yarar? Yeşil Kart Başvuru Formu
- Aile ve Sosyal Hizmetler ve Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlara Başladı! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Temel İhtiyaçlarını Karşılayamayan Vatandaşlara Gıda Yardımları Başladı! Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Sosyal yardım başvurusu ne zaman sonuçlanır? Bu konu oldukça karışık olarak görünse de; başvuru yapıldıktan sonra 1 hafta içerisinde başvurunuz sonuçlanmaktadır. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra ilk ödeme tarihinde yardımınızı alabilirsiniz.
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl İptal Edilir?
Sosyal yardım başvurusu nasıl iptal edilir? Sosyal yardıma başvuru yapıldıktan sonra başvurunuzun durumunu ya da iptalini ALO 183 hattını arayıp, sosyal yardım başvurunuzun iptalini isteyebilirsiniz.
Sosyal Yardım Parası Başvurusu
Aynı haneden birden fazla kişinin başvuru yapması durumunda tek başvuru olarak değerlendirilen Sosyal yardım parası başvurusu, kurum ziyareti ile veya internet üzerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden yapılan başvuruların ön başvuru olarak kabul edildiği unutulmamalıdır. Nakdi bir yardım olan sosyal yardım parası ön başvurusu, başvuru ekranındaki form doldurularak tamamlanmış olur.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu
Pek çok ihtiyaç sahibini ve aileyi ilgilendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardımlarında, başvurunun nasıl yapılacağı oldukça merak konusudur. Bakanlığın ihtiyaç sahibi ve muhtaç olduğuna inandığı ailelerin yararlanabileceği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu, e-devlet üzerinden ya da e-devlet kullanmayan vatandaşlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları veya bakanlığın herhangi bir kurumuna giderek yapılabilir.
Sosyal Yardım Kimlere Verilir?
Sosyal yardım, elbette herkese verilmemektedir. Sosyal yardımdan faydalanabilmek için birtakım şartların karşılanıyor olması gerekmektedir. Bu şartların başında muhtaç durumda olmak veya muhtaçlık sınırının altında yaşamak, gelirin olmaması veya dar gelirli olmak gelmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmek için sosyal güvencenin olmaması ve işsiz olması şarttır. Sosyal güvencesi olup da asgari düzeyde ve altında yaşam sürdürenler de yardımlardan faydalanabilir.
Bunların dışında sosyal yardım kimlere verilir? diyorsanız, yardım verilecek kişilerden bazıları şunlardır:
- Muhtaç ve bakım gereken yaşlı, çocuk, engelliler
- Hastalık ya da kaza nedeniyle belirli bir süre için temel ihtiyaçları karşılayamayacak olanlar
- Afet ve salgın yüzünden yoksulluk çekenler
- Afet ve salgın yüzünden yakınlarını kaybettiği için kimsesiz kalanlar
- Kocası ölmüş veya boşanmış, kocası cezaevinde olan ve geliri olmayan, özellikle çocuklu kadınlar
- Yeni doğum yapmış olanlar
- Ailesi yoksul olduğu için eğitim ihtiyaçlarını karşılayamayan çocuklar
- Gazi, şehit ve askerlerin muhtaç durumdaki yakınları
- Başka yerlerden yardım almayanlar
- Üzerine kayıtlı ev, arsa gibi malı olmayanlar
- Çalışamayacak durumda muhtaç kronik hastalar
Sosyal Yardım Başvurusu Şartları Nelerdir?
Sosyal yardım başvurusu yapabilmek için bazı hususlar şart koşulmuştur. Muhtaç durumda olmak, işsiz olmak, sigorta kapsamında olmamak, haneye giren gelirin asgari ücretin altında olması sosyal yardım başvurusu şartları nelerdir? sorusunun öncelikli cevabıdır.
Yukarıda saydığımız kişilerin faydalanabileceği sosyal yardımlarda başvuru sırasında bir form doldurulması, bu formun doğru bilgiler içermesi ve eksiksiz doldurulması gereklidir. Duruma göre başvuru sırasında veya ön başvurunun ardından istenen belgelerin de kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sosyal Yardım Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin sahiden ihtiyaç sahibi olup olmadığının anlaşılması, birtakım belgelerin ibraz edilmesiyle mümkün olmaktadır. Kurum, bu belgeler doğrultusunda araştırma yapmakta ve gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit etmektedir. Sosyal yardım başvurusu için gerekli belgeler, alınacak yardım türüne bağlı olarak değişebilir. Genelde gereken belgeler şunlardır:
- C. kimlik aslı ve fotokopisi
- Hane halkının T.C kimlik aslı ve fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Muhtarlıklardan alınan fakirlik belgesi
- Gelir belgesi
- Sağlık raporu
- SGK’dan alınan ve çalışılmadığını gösterir belge
- Engelliler için sağlık raporu
- Kocası ölen kadınlar için ölüm belgesi
- Kronik hastalar için hastane kurul raporu
- Okuyan çocuklar için öğrenim belgesi
- Kira kontratı fotokopisi
- Mal varlığı kaydı