Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Fakirlik, kaynakların asgari ihtiyaçların çok altında olduğu zamandır. Milyonlarca insanı etkileyen fakirlik kirayı ödeyememe, evini ısıtamama, iyi beslenememe, sağlık ve eğitim giderlerini karşılayamama gibi daha birçok temel ihtiyacın karşılanamaması anlamına gelir. Fakirlik her gün güvensizlik, belirsizlik ve parayla ilgili imkânsız kararlarla karşı karşıya kalmaktır. Bunun neden olduğu sürekli stres, insanları toplumda tam bir rol oynama şansından mahrum bırakan sorunlara yol açabilir.
Bu nedenle ülkeler, fakirlik ile mücadele için sosyal politikalarını hayata geçirir. Bu sosyal politika araç ve uygulamalarından birisi de sosyal yardım politikasıdır. Türkiye’de de aynı şekilde birçok kurum ve kuruluş, direkt veya dolaylı yardım hizmetini uygulamaktadır. Bu uygulamalar arasında, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, sigortalı bir işte çalışmayan, geliri muhtaçlık sınırı altında olan kişilere bağladığı fakirlik maaşı vardır.
Fakirlik maaşı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar gıda, giyim, yakacak, barınma, sağlık ve eğitim gibi asgari ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilmektedir. İhtiyaç sahibi ve fakir kişilere bağlanan, birçok ailenin umut ışığı olan fakirlik maaşı hakkında, başvurunun nasıl yapıldığı, maaşın nasıl ve kimlere hangi şartlarda bağlandığı ile maaşın ne kadar olduğu gibi merak edilen konular oldukça fazladır. Fakirlik maaşı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Öncelikli olarak, fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? sorusu, fakirlik maaşı ile ilgili sorulan soruların başını çekmektedir. Fakirlik maaşı, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce belli şartları karşılayan kişi ve ailelere yapılan bir yardımdır. İhtiyaç sahibi ailelerin yardımına yetişen T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ihtiyaç sahiplerinin fakirlik maaşına başvurabilmesi için bağlı bulundukları muhtarlıktan fakirlik belgesi almalarını şart koşmaktadır.
Fakirlik belgesi, kişinin gerçekten yardıma ihtiyacı olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Devletin sağladığı sosyal yardımlar ve daha birçok yardımdan yararlanılmasını sağlayan fakirlik belgesi ile ihtiyaç sahibi, sosyal yardım için başvuracağı kuruma götürür ve yardım başvurusunu gerçekleştirebilir. Fakirlik belgesi almaya hak kazanmak için kişinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması, gelirinin ve durumunun muhtaçlık sınırının altında olması ve üzerinde mal varlığının bulunmaması gerekmektedir.
Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yardımlardan farklı olan fakirlik maaşı ya da muhtaç aylığı, vatandaşlara doğrudan ulaştırılır. Fakirlik maaşı başvurusu için yaşanan ilin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne şahsen gidilerek bir form doldurulup imzalanması ve istenen belgelerin teslim edilmesi, başvuru yöntemlerinden bir tanesidir. Bir diğer yöntem ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu belgeleri, PTT şubelerinden posta yolu ile göndermektir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkine tıklanarak da başvuru işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. vgm@vgm.hs01.kep.tr e-posta adresine yapılan başvurular ise ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Fakirlik maaşı başvurusu e- devlet üzerinden nasıl yapılır? şeklinde sorular sıkça sorulmaktadır ancak, fakirlik maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, ayrıca form dışında fakirlik maaşı başvurusu için bazı belgeler ister. İhtiyaç sahiplerinden başvuru için istenen belgeler şunlardır:
https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/muhtacyoklama.pdf linkinden yukarıda belirtilen yoklama belgesi indirilebilir. Engelli ihtiyaç sahiplerinin açık rıza beyanı için
engelli-ma-saglik-acik-riza-2021-1.png (592×843) (vgm.gov.tr) linki tıklanabilir. aydinlatma.png (1531×738) (vgm.gov.tr) linkinden de aydınlatma metnine ulaşılabilir.
Fakirlik maaşı başvurusu için olmazsa olmaz belgelerden fakirlik maaşı başvuru formu, aylık almaya hak kazanacak ihtiyaç sahiplerinin başvuru işleminin ilk adımıdır. Form, T.C. Vakıflar Müdürlüğü’nden bizzat gidilerek temin edilebileceği gibi vakfın web sitesinden de temin edilebilir. Engelli ve yetim fakirlik maaşı formuhttps://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/maebf122021.pdf linkinden indirilebilir.
Başvuru formu doldurulurken, kesinlikle eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişinin engelli olması halinde, fakirlik maaşı başvuru formuna özür durumunu belirten sağlık raporunun eklenmesi şarttır. Fakirlik maaşına başvuracak yetim ve engelli kişilerin formda cevaplaması gereken bilgiler şunlardır:
Fakirlik maaşına başvuran ihtiyaç sahiplerinin fakirlik maaşı başvuru sonuçları, hemen hemen bir ay içinde belli olur. Ancak, bazen yoğunluk yüzünden başvuruların sonuçlanması 2 veya 3 ay sürebilmektedir. Sonuçlar, başvuru formunda belirtilen iletişim bilgilerine gönderilmektedir. Ayrıca fakirlik maaşı sorgulama, e-devlet üzerinden de T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle kolaylıkla yapılabilmektedir.
E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenler, https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Vakıflar Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden de fakirlik maaşı sorgusu yapabilirsiniz.
İnternet üzerinden sorgulama dışında T.C Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 0312 415 50 00 numaralı telefonu aranarak fakirlik maaşıyla ilgili bilgi edinilebilir. Bunlar dışında, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ALO 183 hattından da türlü sorgulama gerçekleştirilebilir. Başvuru işlemlerinden sonra herhangi bir engelin bulunmaması durumunda fakirlik maaşı, her ay düzenli olarak ihtiyaç sahibinin hesabına yatar.
En çok merak edilen konular arasında yer alan fakirlik maaşı kimlere verilir? konusuna şu şekilde açıklama getirebiliriz .Fakirlik maaşı, herhangi bir sigortalı işi bulunmayan ve muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan kişilere verilir. Muhtaçlık sınırı altındaki gelir düzeyi, asgari ücretin 1/3’ü ve altına denk gelen gelir düzeyidir. Fakirlik maaşından faydalanabilmek için sigortalı bir işin bulunmaması ile birlikte, kişinin üzerine kayıtlı bir malın bulunmaması da gerekir.
Fakirlik maaşının herkese verilmeyen ve gerekli şartların arandığı bir yardım maaşı olduğu unutulmamalıdır. O halde kimler fakirlik maaşı alabilir? Fakirlik maaşı bağlanması için göz önünde bulundurulan durumlar şunlardır:
Fakirlik maaşının bağlanmasında öncelikli olan kişiler ise şu şekildedir:
Aşağıda belirtilen şartlara uyan ihtiyaç sahipleri, belirlenen fakir maaşından faydalanabilir. Bu şartlara uyan vatandaşlara bağlanan fakirlik maaşı ödemleri, şartların bir ya da birkaçının ihlal edilmesi halinde kesintiye uğrar. Fakirlik maaşı başvurusu ve fakirlik maaşı bağlama şartları şu şekilde sıralanmıştır:
Kişilerin fakir aylığı başvurusunda bulunmasından sonra muhtaçlık durum tespiti yapılır. Ve durumu, maaş bağlama şartlarını karşılayan kişilere fakirlik aylığı bağlanır. Peki, fakir aylığı ne kadar? Bu soru, fakir aylığı alacak kişilerin en çok merak ettikleri konulardan birisi. 2022 yılı için geçeri olan fakirlik maaşı, 1.474,07 TL olarak belirlenmiştir.
Yoksulluk maaşı alma şartları arasında öncelikle T.C. vatandaşı olunması ve Türkiye sınırları içinde yaşanması gelir. Yoksulluk maaşı herhangi bir sigortalı işi bulunmayan, bununla birlikte üzerinde herhangi bir malın bulunmadığı ve muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan kişilere verilir. Engelli kategorisinde yer alan kişilerin de bu maaşı alabilmesi için %40 oranı üzerinde engellidir raporuna sahip olması gerekir.
Başvurusu için bağlı bulunan muhtarlıktan fakirlik belgesinin alınmasının şart koşulduğu yoksulluk maaşı başvurusunun kabul edilmesi için kişinin ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü kapsamındaki herhangi bir aylığa bağlanmaması ve düzenli ödenek almaması şarttır. Kişinin yaşadığı haneye ait gelir toplamının kişi başına asgari ücretin 3/2’sinden fazla olmaması şartı da koşulmaktadır. Bununla birlikte, vasi tayin edilmemiş veya vesayet altına alınmamış olmak şartı da aranmaktadır.
https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkinden yoksulluk maaşı alma şartları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir. Yoksulluk maaşı alamayacak durumda olan kişilerden birkaçını ise şu şekilde listelemek mümkündür:
Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvurusu için yaşanan ilin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bizzat gidilerek bir form doldurulup imzalanır. Yukarıda sayılan istenen belgelerin teslim edilmesi ile başvuru tamamlanmış olur. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne form ve belgelerin, P.T.T. şubelerinden posta yolu ile gönderilmesiyle de başvuru yapılabilir. https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkine tıklanarak da başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir.
Fakirlik maaşı başvurusu e- devlet üzerinden yapılamamaktadır. Muhtaçlık sınırı altında yaşayan İhtiyaç sahiplerine her ay düzenli olarak ödenen Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı, bazı durumların oluşmasıyla süreli veya süresiz kesilebilir. Fakirlik maaşının kesilme nedenleri şunlardır:
Fakirlik maaşı için başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen kişiler, fakirlik maaşı nasıl alınır? konusunu da merak etmektedir. İhtiyaç sahiplerinin başvurularının onaylanması durumunda aylık olarak yatan bu maaş, Ziraat Bankası şubelerinden veya PTT şubelerinden alınabilir. Fakirlik maaşı almaya hak kazanan kişiler için PTT veya Ziraat Bankası üzerinden adlarına hesap açılır. Kişiler açılan bu hesaba göre istedikleri bankaya yönlendirme yapabilir.
Muhtaçlık sınırı altında olan pek çok kişi ile engelli ve yetimler için bir güvence olan fakirlik maaşı, vatandaşa çok büyük destek sağlamaktadır. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından, başvurunun onay verilmesinden sonraki ayın ilk haftası maaşlar yatar. PTT şubeleri ya da Ziraat Bankası şubelerinden veya hesapları bulunan başka bir banka üzerinden kişiler, maaş ödemelerini her ay alır.
Fakir maaşı alan kişiler, bu maaşla aileyi idare edemeyecekleri için onlara, maaşa ek olarak farklı destekler de sunulmaktadır. Bu desteklerin, kişilerin, özellikle çocukların gelişimi açısından önemi büyüktür. Verilen ek destekler şunlardır:
Muhtaç aylığı başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır. E-devlet üzerinden başvuru için sadece e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına Vakıflar Genel Müdürlüğü yazılarak arama yapılabilir. Sistem sizi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yönlendirecektir. Vakıflar Genel Müdürlüğü sitesinden, muhtaç aylığı başvuru işlemine tıklanarak başvuru gerçekleştirilebilir.
E-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle muhtaç aylığı maaşı sorgulama ise kolaylıkla yapılabilir. E-devlet üzerinden sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama adresine girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Bu nedenle ülkeler, fakirlik ile mücadele için sosyal politikalarını hayata geçirir. Bu sosyal politika araç ve uygulamalarından birisi de sosyal yardım politikasıdır. Türkiye’de de aynı şekilde birçok kurum ve kuruluş, direkt veya dolaylı yardım hizmetini uygulamaktadır. Bu uygulamalar arasında, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, sigortalı bir işte çalışmayan, geliri muhtaçlık sınırı altında olan kişilere bağladığı fakirlik maaşı vardır.
Fakirlik maaşı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar gıda, giyim, yakacak, barınma, sağlık ve eğitim gibi asgari ihtiyaçlarını daha kolay karşılayabilmektedir. İhtiyaç sahibi ve fakir kişilere bağlanan, birçok ailenin umut ışığı olan fakirlik maaşı hakkında, başvurunun nasıl yapıldığı, maaşın nasıl ve kimlere hangi şartlarda bağlandığı ile maaşın ne kadar olduğu gibi merak edilen konular oldukça fazladır. Fakirlik maaşı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikli olarak, fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? sorusu, fakirlik maaşı ile ilgili sorulan soruların başını çekmektedir. Fakirlik maaşı, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce belli şartları karşılayan kişi ve ailelere yapılan bir yardımdır. İhtiyaç sahibi ailelerin yardımına yetişen T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ihtiyaç sahiplerinin fakirlik maaşına başvurabilmesi için bağlı bulundukları muhtarlıktan fakirlik belgesi almalarını şart koşmaktadır.
Fakirlik belgesi, kişinin gerçekten yardıma ihtiyacı olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Devletin sağladığı sosyal yardımlar ve daha birçok yardımdan yararlanılmasını sağlayan fakirlik belgesi ile ihtiyaç sahibi, sosyal yardım için başvuracağı kuruma götürür ve yardım başvurusunu gerçekleştirebilir. Fakirlik belgesi almaya hak kazanmak için kişinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması, gelirinin ve durumunun muhtaçlık sınırının altında olması ve üzerinde mal varlığının bulunmaması gerekmektedir.
Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yardımlardan farklı olan fakirlik maaşı ya da muhtaç aylığı, vatandaşlara doğrudan ulaştırılır. Fakirlik maaşı başvurusu için yaşanan ilin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne şahsen gidilerek bir form doldurulup imzalanması ve istenen belgelerin teslim edilmesi, başvuru yöntemlerinden bir tanesidir. Bir diğer yöntem ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu belgeleri, PTT şubelerinden posta yolu ile göndermektir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkine tıklanarak da başvuru işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. vgm@vgm.hs01.kep.tr e-posta adresine yapılan başvurular ise ön başvuru olarak kabul edilmektedir. Fakirlik maaşı başvurusu e- devlet üzerinden nasıl yapılır? şeklinde sorular sıkça sorulmaktadır ancak, fakirlik maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, ayrıca form dışında fakirlik maaşı başvurusu için bazı belgeler ister. İhtiyaç sahiplerinden başvuru için istenen belgeler şunlardır:
- C. kimlik kartı aslı ya da fotokopisi
- İkametgâh belgesi
- Gelir belgesi
- Vukuatlı nüfus kaydı örneği
- Bağlı bulunan muhtarlıklardan alınması gereken fakirlik belgesi
- Kira sözleşmesi
- Yoklama belgesi
- Engelli ihtiyaç sahipleri için durumlarını belgeleyen ve tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporu
- Başvuru sahibinin işsiz ve geliri olmadığını kanıtlayan ve SGK’dan alınan belge
- Aydınlatma metni
- Engelli ihtiyaç sahiplerinin engelli fakirlik aylığı hizmeti açısından sağlık verisi kullanma ve işlemeye dair açık rıza beyanı
https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/muhtacyoklama.pdf linkinden yukarıda belirtilen yoklama belgesi indirilebilir. Engelli ihtiyaç sahiplerinin açık rıza beyanı için
engelli-ma-saglik-acik-riza-2021-1.png (592×843) (vgm.gov.tr) linki tıklanabilir. aydinlatma.png (1531×738) (vgm.gov.tr) linkinden de aydınlatma metnine ulaşılabilir.
Fakirlik Maaşı Başvuru Formu
Fakirlik maaşı başvurusu için olmazsa olmaz belgelerden fakirlik maaşı başvuru formu, aylık almaya hak kazanacak ihtiyaç sahiplerinin başvuru işleminin ilk adımıdır. Form, T.C. Vakıflar Müdürlüğü’nden bizzat gidilerek temin edilebileceği gibi vakfın web sitesinden de temin edilebilir. Engelli ve yetim fakirlik maaşı formuhttps://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/maebf122021.pdf linkinden indirilebilir.
Başvuru formu doldurulurken, kesinlikle eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişinin engelli olması halinde, fakirlik maaşı başvuru formuna özür durumunu belirten sağlık raporunun eklenmesi şarttır. Fakirlik maaşına başvuracak yetim ve engelli kişilerin formda cevaplaması gereken bilgiler şunlardır:
- Muhtaç yetim çocuğun annesinin babasının vefat etmiş olması veya babasının şehit olması)
- Muhtaç yetim çocuğun, anne ve baba ayrı ise mahkemenin nafaka bağlayıp bağlamadığı
- Muhtaç yetim çocuğun sosyal güvenlik kapsamında olunup olunmadığı
- Muhtaç yetim çocuğun kamu kurum ve kuruluşlarınca bakım altında olunup olunmadığı
- Muhtaç yetim çocuğun ailesinin bir aylık geliri veya geliri olup olmadığı
- Muhtaç engelli kişinin engellilik oranı
- Muhtaç engelli kişinin medeni durumu
- Muhtaç engelli kişinin sosyal güvenlik kapsamında olup olmadığı
- Muhtaç engelli kişinin kamu kurum ve kuruluşlarınca bakım altında olup olmadığı
- Muhtaç engelli için evde balım ücreti alınıp alınmadığı
- Muhtaç engelli kişinin aylık geliri veya geliri olup olmadığı
Fakirlik Maaşı Sorgulama
Fakirlik maaşına başvuran ihtiyaç sahiplerinin fakirlik maaşı başvuru sonuçları, hemen hemen bir ay içinde belli olur. Ancak, bazen yoğunluk yüzünden başvuruların sonuçlanması 2 veya 3 ay sürebilmektedir. Sonuçlar, başvuru formunda belirtilen iletişim bilgilerine gönderilmektedir. Ayrıca fakirlik maaşı sorgulama, e-devlet üzerinden de T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle kolaylıkla yapılabilmektedir.
E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenler, https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. Vakıflar Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden de fakirlik maaşı sorgusu yapabilirsiniz.
İnternet üzerinden sorgulama dışında T.C Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 0312 415 50 00 numaralı telefonu aranarak fakirlik maaşıyla ilgili bilgi edinilebilir. Bunlar dışında, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ALO 183 hattından da türlü sorgulama gerçekleştirilebilir. Başvuru işlemlerinden sonra herhangi bir engelin bulunmaması durumunda fakirlik maaşı, her ay düzenli olarak ihtiyaç sahibinin hesabına yatar.
Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?
En çok merak edilen konular arasında yer alan fakirlik maaşı kimlere verilir? konusuna şu şekilde açıklama getirebiliriz .Fakirlik maaşı, herhangi bir sigortalı işi bulunmayan ve muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan kişilere verilir. Muhtaçlık sınırı altındaki gelir düzeyi, asgari ücretin 1/3’ü ve altına denk gelen gelir düzeyidir. Fakirlik maaşından faydalanabilmek için sigortalı bir işin bulunmaması ile birlikte, kişinin üzerine kayıtlı bir malın bulunmaması da gerekir.
Fakirlik maaşının herkese verilmeyen ve gerekli şartların arandığı bir yardım maaşı olduğu unutulmamalıdır. O halde kimler fakirlik maaşı alabilir? Fakirlik maaşı bağlanması için göz önünde bulundurulan durumlar şunlardır:
- Sosyal güvence ve gelirin olmaması
- Yetim maaşı için çocuğun anne ve babasını kaybetmiş olması
- Çocuğun anne ya da babasının şehit olmuş olması
- Çocuğun anne ve babasının ayrı yaşıyor oluşu ve nafaka ödemiyor oluşları
- Engel maaşı için %40 üzeri engel durumunun bulunması
- Kişinin yardım veya bakım parası almıyor oluşu
- Engelli kişilerin bekâr ya da evli olma durumu
Fakirlik maaşının bağlanmasında öncelikli olan kişiler ise şu şekildedir:
- 18 yaş altında engelli çocuğa sahip aileler
- Gazi veya şehit yakınları
- Evin geçimini sağlayan kişiyi kaybeden aileler
- Boşanmış ya da eşini kaybetmiş anneler ve onların bulunduğu aileler
- Sosyal güvencesi bulunmayan yaşlılar ve bulundukları aileler
- Okula giden çocukların olduğu fakir aileler
- Bakmakla yükümlü bulunulan kişilerin olduğu aileler
- Masrafları karşılayamadıkları için çocuklarını okuldan almak zorunda kalan aileler
Fakirlik Maaşı Hangi Şartlarda Bağlanır?
Aşağıda belirtilen şartlara uyan ihtiyaç sahipleri, belirlenen fakir maaşından faydalanabilir. Bu şartlara uyan vatandaşlara bağlanan fakirlik maaşı ödemleri, şartların bir ya da birkaçının ihlal edilmesi halinde kesintiye uğrar. Fakirlik maaşı başvurusu ve fakirlik maaşı bağlama şartları şu şekilde sıralanmıştır:
- C. vatandaşı olunması ve Türkiye sınırları içinde yaşanması gerekmektedir.
- Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olunmaması gerekir. Sosyal Güvenlik kapsamında sigortalı çalışanlar fakirlik maaşından yararlanamaz.
- Engelli kategorisindeki kişilerin en az %40 oranında engelli raporuna sahip olması şarttır.
- Engelli raporunun, fakirlik maaşı başvurusu süresi boyunca geçerliliğini koruması ve engel halinin devam etmesi gerekmektedir.
- Kişinin herhangi bir geliri ya da maaşının bulunmaması gerekir.
- 65 yaş üzerindeki vatandaşların, 3 ayda bir düzenli maaş almaları, fakirlik maaşından yararlanamamalarına neden olmaktadır.
- Kişinin, Vakıflar Genel Müdürlüğü kapsamında, herhangi bir aylığa bağlanmaması ve düzenli ödenek almaması gerekmektedir.
- Kişilere mahkeme kararınca vasi tayin edilmemiş veya vesayet altına alınmamış olması şarttır.
- Kişinin yaşadığı haneye ait gelir toplamının kişi başına asgari ücretin 3/2’sinden fazla olmaması gerekmektedir.
- Başvuru için muhtarlıktan mutlaka fakirlik belgesi alınmalıdır.
Fakir Aylığı Ne Kadar?
Kişilerin fakir aylığı başvurusunda bulunmasından sonra muhtaçlık durum tespiti yapılır. Ve durumu, maaş bağlama şartlarını karşılayan kişilere fakirlik aylığı bağlanır. Peki, fakir aylığı ne kadar? Bu soru, fakir aylığı alacak kişilerin en çok merak ettikleri konulardan birisi. 2022 yılı için geçeri olan fakirlik maaşı, 1.474,07 TL olarak belirlenmiştir.
Yoksulluk Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Yoksulluk maaşı alma şartları arasında öncelikle T.C. vatandaşı olunması ve Türkiye sınırları içinde yaşanması gelir. Yoksulluk maaşı herhangi bir sigortalı işi bulunmayan, bununla birlikte üzerinde herhangi bir malın bulunmadığı ve muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan kişilere verilir. Engelli kategorisinde yer alan kişilerin de bu maaşı alabilmesi için %40 oranı üzerinde engellidir raporuna sahip olması gerekir.
Başvurusu için bağlı bulunan muhtarlıktan fakirlik belgesinin alınmasının şart koşulduğu yoksulluk maaşı başvurusunun kabul edilmesi için kişinin ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü kapsamındaki herhangi bir aylığa bağlanmaması ve düzenli ödenek almaması şarttır. Kişinin yaşadığı haneye ait gelir toplamının kişi başına asgari ücretin 3/2’sinden fazla olmaması şartı da koşulmaktadır. Bununla birlikte, vasi tayin edilmemiş veya vesayet altına alınmamış olmak şartı da aranmaktadır.
https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkinden yoksulluk maaşı alma şartları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir. Yoksulluk maaşı alamayacak durumda olan kişilerden birkaçını ise şu şekilde listelemek mümkündür:
- Sosyal güvence kapsamında aylık düzenli bir geliri bulunanlar
- Mahkeme kararı ile kendisine vasi atananlar
- Ölüm maaşı ve dul maaşı alanlar
- Herhangi sigortalı bir işte çalışmasa da üzerinde gayrimenkul olanlar
Vakıflar Genel Müdürlüğü Fakirlik Maaşı Başvurusu
Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvurusu için yaşanan ilin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bizzat gidilerek bir form doldurulup imzalanır. Yukarıda sayılan istenen belgelerin teslim edilmesi ile başvuru tamamlanmış olur. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne form ve belgelerin, P.T.T. şubelerinden posta yolu ile gönderilmesiyle de başvuru yapılabilir. https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linkine tıklanarak da başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir.
Fakirlik maaşı başvurusu e- devlet üzerinden yapılamamaktadır. Muhtaçlık sınırı altında yaşayan İhtiyaç sahiplerine her ay düzenli olarak ödenen Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı, bazı durumların oluşmasıyla süreli veya süresiz kesilebilir. Fakirlik maaşının kesilme nedenleri şunlardır:
- Kişinin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması
- Aylık alan kişinin ölmesi
- Mahkeme kararı uyarınca, kişinin bakım altına alınması
- Yetim kız çocuklarının evlenmesi veya sigortalı bir işe girmesi
- Yetim erkek çocuklarının 18 yaşını doldurması
- Üniversite okuyan yetim erkek çocuğun 25 yaşını doldurması
- Fakir maaşının üst üste 3 ay alınmaması
- Kişinin başvuru formunda yanlış beyanda bulunduğunun tespiti
Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır?
Fakirlik maaşı için başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen kişiler, fakirlik maaşı nasıl alınır? konusunu da merak etmektedir. İhtiyaç sahiplerinin başvurularının onaylanması durumunda aylık olarak yatan bu maaş, Ziraat Bankası şubelerinden veya PTT şubelerinden alınabilir. Fakirlik maaşı almaya hak kazanan kişiler için PTT veya Ziraat Bankası üzerinden adlarına hesap açılır. Kişiler açılan bu hesaba göre istedikleri bankaya yönlendirme yapabilir.
Fakirlik Maaşı Kaç Ayda Bir Alınır?
Muhtaçlık sınırı altında olan pek çok kişi ile engelli ve yetimler için bir güvence olan fakirlik maaşı, vatandaşa çok büyük destek sağlamaktadır. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından, başvurunun onay verilmesinden sonraki ayın ilk haftası maaşlar yatar. PTT şubeleri ya da Ziraat Bankası şubelerinden veya hesapları bulunan başka bir banka üzerinden kişiler, maaş ödemelerini her ay alır.
Fakir maaşı alan kişiler, bu maaşla aileyi idare edemeyecekleri için onlara, maaşa ek olarak farklı destekler de sunulmaktadır. Bu desteklerin, kişilerin, özellikle çocukların gelişimi açısından önemi büyüktür. Verilen ek destekler şunlardır:
- Giysi Yardımı
- Gıda ve erzak Yardımı
- Kira Yardımı
- Okul ve Eğitim Yardımı
- Kırtasiye Yardımı
- Yakacak Yardımı
Muhtaç Aylığı Başvurusu E-Devlet
Muhtaç aylığı başvurusu e-devlet üzerinden yapılamamaktadır. E-devlet üzerinden başvuru için sadece e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına Vakıflar Genel Müdürlüğü yazılarak arama yapılabilir. Sistem sizi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yönlendirecektir. Vakıflar Genel Müdürlüğü sitesinden, muhtaç aylığı başvuru işlemine tıklanarak başvuru gerçekleştirilebilir.
E-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle muhtaç aylığı maaşı sorgulama ise kolaylıkla yapılabilir. E-devlet üzerinden sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama adresine girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.